10 tips för en svalare bostad

Under sommarmånaderna kan det gå fort för värmen att ta sig in även i bostaden. Vi har därför samlat några tips på hur du kan hålla din bostad lite svalare när det är som varmast ute.

För många kan värmen vara besvärlig, speciellt under en så kallad värmebölja då värmen håller i under flera dagar eller veckor. Om du vill hålla värmen ute från din bostad ska du kolla in tipsen här nedan.

1. Stäng ute värmen under dagarna.

Är det varmare ute än inne ska du hålla värmen ute. Detta kan du göra genom att dra för gardinerna eller dra ner persiennerna. Stäng även dörrar och fönster för att hålla värmen ute.

2. Vädra på natten.

Under dagarna är det viktigt att du stänger fönster och dörrar för att hålla värmen ute. På natten är det bästa tiden att öppna upp och släppa in den svalare luften. Du kan även ordna korsdrag genom att öppna fönster i två rum. Tänk dock på inbrottsrisken om du bor på markplan eller nedersta våningen.

3. Blöt ner ett lakan.

Om det inte räcker att öppna fönstren, prova att spreja ett lakan med kallt vatten. Häng det sedan för ett öppet fönster, så kommer vinden som passerar in genom fönstret att kylas ner.

4. Ställ fläkten på golvet.

Koppla in en vanlig bordsfläkt och placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket. Det är ingen idé att lämna en fläkt på i ett rum där ingen vistas, då blir rummet faktiskt bara varmare.

5. Skapa en isande fläkt.

Om du lägger en skål med is framför din fläkt får du en extra kylande effekt.

6. Laga mat utomhus.

Under sommaren är det perfekt att laga maten utomhus på grillen för att slippa värma upp bostaden ännu mer. Se bara till att du grillar säkert, på sidan Grilla i vår och sommar kan du läsa vad som gäller när du ska grilla.

Grill med glödande kol

7. Ersätt gamla glödlampor.

Om du inte har bytt ut dina gamla glödlampor mot LED-lampor än är det dags för det. Det är inte bara bättre för miljön, de nya LED-lamporna ger ifrån sig mycket mindre värme än en gammal glödlampa.

8. Stäng av värmekällor.

Undvik att använda spisen eller ugnen tills det är svalare framåt kvällen. Stäng också av datorn när du inte använder den och låt inte tv:n stå på i stand-by-läge då den ger ifrån sig värme.

9. Använd kallvatten.

Undvik all form av varmt vatten och ånga som sprider sig i bostaden. Duscha inte varmt, diska inte och vänta med att tvätta och laga mat tills det blivit svalare.

10. Självtorka disk och tvätt.

Stäng av diskmaskinen innan torkprogrammet går igång och låt värmen i rummet torka disken.

Om du har en torktumlare i din bostad bör du undvika att använda den under de varmaste dagarna. Torktumlare utstrålar mycket värme, har du bra ventilation så häng tvätten inomhus så tas värme ur luften för att torka tvätten.

Och här kommer några tips för att svalka ner dig själv.

  1. Ta en svalkande dusch eller åk och bada vid närmsta badplats.
    kommunens webbplats hittar du information om alla badplatser i kommunen.
  2. Du kan också lägga en fuktig handduk i nacken för att kyla ner dig.
  3. Drick mycket vatten. Det är viktigt att få i sig mycket vätska för att inte få vätskebrist, men det hjälper dig också att bli sval.
  4. Ät glass i stora lass. Svalkande gott!

Ta hand om er och kom ihåg att det är varmt även för djuren.

Dela till sociala medier: