Grillplatser och grillning

Visst är det härligt att kunna sitta ute och grilla? Innan du startar din grill kan det vara bra att ha koll på de regler som finns. Därför har vi sammanställt vad som gäller och ger dig tips på hur du kan grilla brandsäkert.

Det är inte tillåtet att grilla med öppen låga på balkong, inglasad balkong eller uteplats på grund av brandrisken. Det är inte heller tillåtet att använda gasolgrill på dessa platser.

På flera av våra områden finns det anvisade platser där det är tillåtet att grilla med kolgrill. När ni använder dessa platser, var vänliga och tänk på att inte störa grannar med rök.

Elgrill är tillåtet på både balkong och uteplats. För att undvika att störa era grannar, vänligen hör med dem om det är okej innan ni börjar grilla.

Brandsäkerhetstips

Grillning innebär en stor brandrisk oavsett om du använder kolgrill, gasolgrill, engångsgrill eller elgrill. Här ger vi dig några tips så att du med extra försiktighet kan grilla tryggt i våra bostadsområden.

Ta reda på om du får grilla

Vid extremt torra och soliga perioder kan Länsstyrelsen införa grill- och eldningsförbud i vissa regioner.

På Strängnäs kommuns webbplats hittar du mer information om eldningsförbud.

Checklista för att grilla säkert

  • Grillen ska placeras på platt och obrännbart underlag.
  • Lämna aldrig grillen utan tillsyn.
  • Ha alltid vatten eller en brandsläckare till hands för att kunna släcka en eventuell brand.
  • Om du använder tändvätska ska den vara avsedd för grillning – aldrig T-röd.
  • Var noga med att släcka eld och glöd ordentligt efter grillningen.

Engångsgrillar

Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder. Om du använder engångsgrill ska den stå på ett stabilt underlag som inte kan fatta eld. Släck engångsgrillen genom att hälla minst en liter vatten på den.

Släng inte varma grillar i soporna eller i miljöhusen, det kan lätt orsaka bränder. Vänta med att kasta dem tills dagen efter, då de är helt släckta och inte längre varma.

Slänga aska, grillkol och briketter

Du sorterar din aska, grillkol och briketter som restavfall. Tänk på att allt ska svalna helt innan du kastar det. Vänta gärna minst en dag för att se till att det inte finns någon glöd kvar.

Frågor och svar

Funderar du över något annat? På vår samlingssida hittar du fler frågor och svar.

Torsdagen 10 oktober har vi stängt. Du kan fortfarande göra felanmälan och andra ärenden på Mina sidor. Har du en akut felanmälan eller ett störningsärende som inte kan vänta, når du vår jour på 0152-290 90.
This is default text for notification bar