Balkong och uteplats

Om du har en balkong eller uteplats har du ett extra rum som är din alldeles egna oas. Tänk på att även dina grannar vill kunna njuta av sin balkong eller uteplats på våren och sommaren. Här har vi samlat några av våra trivselregler för att alla ska trivas så bra som möjligt.

Tänk på dina grannar

Vi förstår att det är trevligt att sitta ute och umgås under de varma sommarnätterna. För att visa grannarna hänsyn är det viktigt att tänka på ljudnivån, det vill säga hur högt du pratar eller om du spelar musik. Det är många som inte är lediga under sommaren och som behöver lugn och ro på natten. 

Detta gäller för dig med balkong

  • Om du vill hänga upp blomlådor ska de av säkerhetsskäl sättas upp på insidan av balkongräcket. 
  • Vattna blommor och växter försiktigt så att vattnet inte rinner ner på balkongen nedanför.
  • Att piska mattor, kasta fimpar eller annat skräp från balkongen är inte tillåtet.
  • Du får röka på din balkong, men tänk på att många tycker att cigarettrök är obehagligt. Visa därför hänsyn mot dina grannar och rök helst inte på balkongen.
  • Ställ inte ut sopor eller mat på balkongen. Det drar till sig fåglar, råttor och annan ohyra. 
  • Använd inte din balkong som ett förråd. Du har ett ansvar att hålla efter så att den ser välskött, städad och trevlig ut. Det är också en stor brandrisk med skräp och bråte på balkongen.

För dig med inglasad balkong

I vissa av våra bostäder finns det inglasade balkonger. På en inglasad balkong blir det fortfarande fuktigt och tyvärr finns det risk att mögel uppstår, särskilt på mjukt material som till exempel utedynor eller kuddar. Tänk på att vädra din balkong och att använda material som tål fukt. Om du ska förvara möbler på din inglasade balkong under en längre tid kan du behandla möblerna med medel som förlänger fukttoleransen. 

Detta gäller för dig med uteplats

En egen uteplats är, på samma sätt som en balkong, ett extra utrymme för din bostad. Din uteplats är den plattsatta ytan utanför balkongdörren. All annan yta är gemensam mark. Se gärna din lägenhetsritning för att se vart din uteplats börjar och slutar. 

På din uteplats gäller i princip samma regler som på en balkong. Utöver dessa regler är det dessutom inte tillåtet att sätta upp staket, grindar, altaner eller liknande utan vårt godkännande.

Du som har en uteplats ansvarar för att den ser välskött och städad ut. Du får gärna plantera blommor, grönsaker och buskar på uteplatsen, men du måste själv sköta om dem. 

Altan eller staket

Det är tyvärr inte tillåtet att bygga fasta anordningar på varken balkong eller uteplats utan tillåtelse. Tänk på att om du får godkänt att bygga något ska det vara lätt att ta bort när du flyttar, annars kan det innebära en extra kostnad för dig.

Pooler och studsmattor

Du får inte ställa upp pool eller studsmatta på den gemensamma marken eller på din uteplats.

Grilla säkert

Visst är det skönt att laga sin mat utomhus när vädret tillåter? I våra bostadsområden gäller vissa regler för dig som ska grilla. Det är även bra om du har koll på om det råder eldningsförbud eller inte. Strängnäs kommun meddelar om det är eldningsförbud på sin webbplats och i sina sociala medier. På Strängnäs kommuns webbplats hittar du mer information om vad som gäller vid eldningsförbud.
 
Läs mer om vilka regler som gäller om du ska grilla i våra bostadsområden på sidan Grillplatser och grillning.