Temperaturen i din bostad

Beroende på vilken årstid det är kan inomhusklimatet uppfattas på olika sätt. Här finns information om temperaturer, ventilation och saker du kan göra själv för att förbättra inomhusklimatet.

Temperaturen i din bostad ska vara mellan 20 och 21 grader. Om du har för kallt eller för varmt i din bostad ber vi dig att kontrollera temperaturen genom att mäta med en termometer i mitten av rummet. Om din termometer visar en lägre temperatur än 20 grader flera dagar i sträck så är något fel och du bör göra en felanmälan.

När sätter ni på värmen i min bostad?

Vi sätter inte på värmen själva, utan det sker automatiskt av ett system som känner av temperaturen utomhus. När det blir kallare utomhus levererar systemet värme till våra bostäder.

Under hösten och våren kan vädret vara väldigt ostabilt och det växlar snabbt mellan att vara kallt och varmt ute. Då tar det tid för systemet att känna av temperaturen och leverera tillräckligt med värme. När temperaturen stabiliserar sig utomhus gör den även det inomhus.

Varför är elementet kallt trots att det är kallt utomhus?

Vi får in en del samtal och felanmälningar varje höst om kalla element. När temperaturen utomhus varierar mycket kan det ibland förekomma en viss fördröjning i värmesystemet.

Elementet kan också vara kallt om temperaturen i bostaden redan är 20 grader, då finns inte behovet av att värma bostaden ännu mer.

Så får du ett bra inomhusklimat

Det finns många saker du kan göra själv för att se till så att du har ett så bra inomhusklimat som möjligt. För att hålla en jämn temperatur i din bostad är ventilationen något av det viktigaste du bör tänka på. Kontrollera gärna ventilationen med jämna mellanrum och täpp inte för ventilerna då tilluften är viktig för att luftcirkulationen och värmen.

Här kommer några tips:

  • Se till att fönsterventilerna är öppna.
  • Rengör spiskåpans fettfilter regelbundet.
  • Håll ventilerna rena från damm och smuts.
  • Vädra snabbt och effektivt genom tvärdrag.
  • Ställ inga stora möbler framför element.
  • Se till att gardinerna inte hänger över elementen eller elementens termostat.
  • Låt badrumsdörren stå öppen efter bad eller dusch eller när du torkar blöta kläder.

Temperaturgivare för bättre boendemiljö

Under hösten 2023 sätter vi upp temperaturgivare i närmare 200 av Strängnäs Bostads ABs bostäder. Dessa mäter temperatur och luftfuktighet i bostäderna och ska bidra till ett jämt och bra inomhusklimat. På köpet sparar vi också energi – vilket gynnar vår miljö.

Temperaturgivaren är en liten trådlös dosa som sätts upp i hallen i de 200 bostäder som har blivit utvalda i detta första skede. I framtiden kommer hela Strängnäs Bostads ABs bostadsbestånd att ha temperaturgivare. Som hyresgäst innebär temperaturgivaren att du på sikt får en jämnare inomhustemperatur i din bostad, även vid väderomslag.

En vit dosa i plast.
Temperaturgivaren är en liten vit dosa som trådlöst sänder information om temperaturen i din bostad.

Installationen av temperaturgivare är en del av Strängnäs Bostads ABs hållbarhetsarbete. När vi får information om vilken temperatur och luftfuktighet det är i bostäderna kan vi lättare anpassa våra värmesystem och spara både energi och pengar. Vi kan också hitta energibovar genom att jämföra vad temperaturen är i olika fastigheter. Då kan vi enkelt upptäcka om det är något som sticker ut och se om det är något som behöver åtgärdas.