Grilla i vår och sommar – vad gäller?

Visst är det härligt att kunna sitta ute och grilla? Innan du startar din grill kan det vara bra att ha koll på de regler som finns. Därför har vi sammanställt vad som gäller och ger dig tips på hur du kan grilla brandsäkert.

För dig som har balkong

På din balkong får du grilla med elektrisk grill. På grund av brandrisken är det inte tillåtet att grilla med öppen låga.

För dig som har uteplats

Du får grilla med kolgrill, gasolgrill eller elgrill på din uteplats, men visa hänsyn och se till att röken inte stör dina grannar. För att minimera brandrisken är det viktigt att du ställer grillen så långt från huset som möjligt. Tänk också på att inte ställa din grill för nära buskar eller andra växter.

Slänga aska, grillkol och briketter

Du sorterar din aska, grillkol och briketter som restavfall. Tänk på att allt ska svalna helt innan du kastar det. Vänta gärna minst en dag för att se till att det inte finns någon glöd kvar.

Brandsäkerhetstips

Grillning innebär en stor brandrisk oavsett om du använder kolgrill, gasolgrill, engångsgrill eller elgrill. Här ger vi dig några tips så att du med extra försiktighet kan grilla tryggt i våra bostadsområden.

Ta reda på om du får grilla

Det är viktigt att hålla koll på vilka regler som gäller lokalt i kommunen den dag du ska grilla. Råder det till exempel eldningsförbud?

Strängnäs kommuns webbplats hittar du mer information om eldningsförbud.

Checklista för att grilla säkert

  • Placera aldrig grillen vid en husvägg eller nära buskar och andra växter.
  • Grillen ska placeras på platt och obrännbart underlag.
  • Lämna aldrig grillen utan tillsyn.
  • Använd elgrill om du ska grilla på din balkong och visa hänsyn till dina grannar.
  • Ha alltid vatten eller en brandsläckare till hands för att kunna släcka en eventuell brand.
  • Om du använder tändvätska ska den vara avsedd för grillning – aldrig T-röd.
  • Var noga med att släcka eld och glöd ordentligt efter grillningen.

Engångsgrillar

Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder. Om du använder engångsgrill ska den stå på ett stabilt underlag som inte kan fatta eld. Släck engångsgrillen genom att hälla minst en liter vatten på den.

Släng inte varma grillar i soporna eller i miljöhusen, det kan lätt orsaka bränder. Vänta med att kasta dem tills dagen efter, då de är helt släckta och inte längre varma.

Frågor och svar

Funderar du över något annat? På vår samlingssida hittar du fler frågor och svar.

Dela till sociala medier: