Rökfritt boende

Från och med 1 januari 2022 är alla våra nya hyreskontrakt rökfria. Det innebär att det är förbjudet att röka i sin lägenhet för alla hyresgäster som flyttar in efter 1 januari 2022.

Vad betyder rökfritt?

Att din lägenhet är rökfri betyder att du inte får röka inomhus. Du har fortfarande rätt att röka på din balkong eller uteplats, men självklart behöver du som tidigare visa hänsyn gentemot dina grannarRökfritt gäller endast för nya hyresavtal från 1 januari 2022.

Varför rökfritt?

Det finns många fördelar med rökfria lägenheter. Det bidrar inte bara till trivsammare boendemiljöer i våra bostäder. Det ökar även brandsäkerheten och minskar kostnader för renoveringar och nikotinsaneringar.

Varför nu?

I en undersökning från Hem & Hyra 2018 uppger nästan 70% av svenska hyresgäster att de tycker att rökning bör förbjudas inomhus. Sedan dess har flera bostadsbolag infört olika typer av rökförbud i sina fastigheter och att gå mot rökfria boendemiljöer känns som ett naturligt steg för oss.

Jag är rökare, vart ska jag bo?

Självklart är rökare precis lika välkomna som icke-rökare hos oss. Rökfritt innebär endast att det är förbjudet att röka inomhus i lägenheter (vid hyreskontrakt från 1 januari 2022) och i allmänna utrymmen så som trappuppgång, tvättstuga och förråd.

Jag störs av att min granne röker. Vad ska jag göra?

Som boende i hyresrätt bor du nära dina grannar och behöver också visa hänsyn för de som bor nära dig. Det kan handla om allt från att inte spela hög musik till att undvika att röka inomhus eller på balkongen. Vi förespråkar alltid att du som hyresgäst pratar med din granne, ofta vet den kanske inte ens om att du blir störd.

Är problemet stort eller kvarstår kan du alltid kontakta oss på uthyrning@strangnasbostadsab.se