Tillsammans med Sveriges Allmännytta och tre andra bostadsbolag runt om i landet är vi med och utvecklar en ny handbok som ska göra det enklare för bostadsbolag att bidra till den biologiska mångfalden.
I en tid där klimatförändringarna påverkar vår planet i allt högre grad, är det viktigare än någonsin att ta hand om vår natur – inte minst för pollinatörer som bin, fjärilar och andra små men livsviktiga arter.
Den nya handboken ska fungera som ett stöd för att planera, genomföra och förvalta åtgärder som gynnar växt- och djurliv i bostadsområden, oavsett om det handlar om ängsmarker, insektshotell, trädplantering eller andra naturinsatser.
Ett viktigt steg mot hållbara boendemiljöer
Genom att vara med i arbetet med handboken bidrar vi inte bara med våra erfarenheter, utan får också ny kunskap och inspiration från andra inom allmännyttan.
”För oss är det här en självklar del i arbetet med att skapa trygga, gröna och trivsamma miljöer för våra hyresgäster – och samtidigt ta ansvar för framtiden”, säger Benita Gustafsson, driftchef på Strängnäs Bostads AB.
Så arbetar vi med den yttre miljön
På Strängnäs Bostads AB och Strängnäs Fastighets AB har vi flera medarbetare som arbetar med yttre skötsel i våra bostadsområden och kommunala fastigheter.
På sommaren tar vi även in extra hjälp från säsongsarbetare, sommarjobbare och inhyrda entreprenörer. Tillsammans arbetar de för att göra våra bostadsområden fina och trevliga. Det ingår bland annat att klippa gräs, plantera nya växter och beskära buskar och träd.
För att bidra till den biologiska mångfalden låter vi gräset växa lite längre och ser till att häckarna inte klipps lika ofta. När vi låter ängsmarker, buskar och träd blomma innan vi trimmar eller klipper dem, ger vi pollinerare som bin och fjärilar chansen att få den näring de behöver. Dessutom skapar det en livsmiljö för smådjur och insekter som bidrar till ett rikare och mer varierat ekosystem.
Gräs och blommor som får växa högre ger skydd och föda åt olika djurarter, inklusive viktiga insekter och små däggdjur.

Vi tror att en framgångsfaktor handlar om våra hyresgästers engagemang och förståelse för dessa frågor. Under 2025 kommer vi därför att sätta upp skyltar för att informera om våra olika initiativ för den biologiska mångfalden. Håll utkik!
Läs mer om hur vi arbetar med ängsmarker.
Handboken klar till 2026
Handboken planeras vara klar under slutet av 2025 och kommer då att finnas tillgänglig för alla bostadsbolag som vill arbeta mer aktivt med biologisk mångfald i sina områden.