Snart avvecklas kopparnätet i Strängnäs kommun

I november 2023 avvecklas kopparnätet i hela Strängnäs kommun. Det påverkar dig som idag har fast telefoni eller bredband via telejacket (ADSL). Du som använder kopparnätet kommer därför att behöva byta till fiber eller en mobil lösning om du vill fortsätta använda dina tjänster.

De gamla teleledningarna i koppar har nått slutet på sin livslängd och Telia stänger därför ner sitt kopparnät i hela landet. Den 30 november 2023 kommer därför alla abonnemang för fast telefoni och bredband (ADSL) som använder Telias kopparnät inte längre fungera.

Hur vet jag om jag använder kopparnätet?

En del av våra bostäder har ett traditionellt telefonjack där du som hyresgäst har abonnemang på fast telefon eller bredband. Du som använder telefonjacket använder kopparnätet och bör ha fått information från din leverantör om avvecklingen.

Om du är ansluten via fiber ska ditt internet eller din telefoni vara ansluten via ett nätverksuttag eller en användarnod. Tjänster och abonnemang via fiber berörs inte av avvecklingen och du kan fortsätta nyttja dessa som du gör idag.

Vad behöver jag göra om jag använder kopparnätet idag?

Du som använder fast telefoni eller bredband via telejacket (ADSL) behöver beställa en alternativ lösning om du vill kunna ringa eller koppla upp dig på internet. Alternativa lösningar kan vara att ansluta dig till stadsnätet via fiber eller beställa mobilt bredband/telefoni.

Nyttja stadsnätet via fiber

Alla våra bostäder är anslutna till fiber via det kommunalägda företaget Fibra, vilket ger dig tillgång till ett så kallat öppet stadsnät.

I det öppna stadsnätet kan du välja mellan många olika leverantörer av internet, tv och telefoni. Du väljer själv vilken leverantör och tjänst du vill beställa. Du kan beställa och se hela utbudet i Tjänsteguiden på fibra.se. Du kan också ringa till Fibras kundsupport på 0771-375 375 vardagar mellan klockan 8.00 och 16.00.

För att kunna använda tjänster via stadsnätet är din bostad utrustad med ett nätverksuttag. Uttaget kan se olika ut beroende på vilken utrustning som sitter i din bostad. Det kan vara en användarnod med flera olika uttag eller ett enkelt uttag som sitter fast i väggen.

Använd mobilt bredband eller mobil telefoni

Det mobila bredbandet eller telefonin är ett annat alternativ till dig som vill fortsätta använda internet eller telefoni när kopparnätet avvecklas.

Ett mobilt bredband är en flyttbar uppkoppling som du kan använda vart du vill. Det mobila bredbandet eller den mobila telefonin är beroende av att du har bra täckning för att fungera stabilt. Det finns en mängd leverantörer som erbjuder mobilt bredband och telefoni.

Telekomguiden.se kan du få opartisk information och rådgivning. Du kan också ringa till Telekomguiden på 010-130 79 00 vardagar mellan klockan 9.00 och 15.00.

Mer information

Här kan du få mer information om avvecklingen av kopparnätverket:

Dela till sociala medier: