Nu hjälps vi åt att spara energi

Med stigande elpriser och ett ansträngt läge på energimarknaden finns det många anledningar till att se över sin energianvändning. Det finns mycket vi kan göra för att sänka energiförbrukningen och kostnaderna som just nu påverkar många.

Genom att minska vår användning kan vi sänka de höga elpriserna och se till att elen räcker även under de kallaste timmarna i vinter.

Strängnäs Bostads AB har under en längre tid arbetat med strategiska energibesparingsåtgärder och i samarbete med Strängnäs kommun ser vi nu över hur vi kan sänka energiförbrukningen ytterligare. Vi kommer alla att göra ett krafttag kring små saker som tillsammans ger effekt, som exempelvis släcka lampan, dra ut sladden och tänka till kring vår elförbrukning i största allmänhet.

Vi kommer även att se över andra åtgärder, som till exempel att vi effektiviserar drifttiderna på vår ventilation, löpande byter ut energislukande lampor mot ledbelysning och sänker temperaturen i allmänna utrymmen och vissa av kommunens verksamhetslokaler.

Det här kan du göra

Genom att använda mindre el kan du spara pengar och om alla hjälps åt kan vi bidra till att pressa ner elpriset för alla. Dessutom gör du en viktig insats för vårt klimat.

Det kan vara svårt att veta hur mycket energi du gör av med i din lägenhet, särskilt om både vatten och värme ingår i hyran. Men det finns en hel del du kan göra för att minska både din energiförbrukning och din elräkning.

Här är Allmännyttans 10 enklaste energispartips:

1. Stäng alltid av strömbrytaren på dina elprylar

Fem till femton procent av din hushållsel går till hemelektronik som står i stand-by. Koppla all din hemelektronik till ett grenuttag med strömbrytare, så kan du lätt stänga av alla saker när du inte behöver använda dem.

2. SLÄCK ALLTID LYSET EFTER DIG NÄR DU LÄMNAR RUMMET

Belysning står för en femtedel av hemmets energianvändning, så här finns det både pengar och energi att spara.

3. BYT TILL LÅGENERGILAMPOR

Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90 % genom att gå över till LED där det finns halogen.

4. DUSCHA SNABBT & EFFEKTIVT I STÄLLET FÖR ATT BADA I BADKAR

En dusch på fem minuter i stället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med hela 500 kilowatt-timmar per person. Stäng därför av vattnet när du vill tvåla in dig. Och använd gärna en duschtimer för att hålla reda på tiden.

5. VAR SPARSAM MED VATTNET VID DISK & TANDBORSTNING

En kvarts disk under rinnande vatten kräver hela 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp. Stäng även av vattnet när du borstar tänderna. Tipsa också oss om du har en läckande kran.

6. VAR RÄDD OM VÄRMEN I LÄGENHETEN

Ha inte stora möbler eller långa gardiner framför dina element, det hindrar värmen från att komma ut i rummet. Om du känner drag, kolla dina tätningslister runt fönster och dörrar. Är de trasiga, gör en felanmälan.

7. ANVÄND TORKSKÅP & TORKTUMLARE MED MÅTTA

Låt tvätten hängtorka om det inte är så bråttom. Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan.

Ett torkskåp använder ungefär lika mycket energi som 570 LED-lampor!

8. TVÄTTA FULL MASKIN & ÖVERDOSERA INTE TVÄTTMEDEL

Det går åt nästan lika mycket energi till att tvätta en enda tröja som att tvätta en full maskin. Tänk också på att inte överdosera tvättmedlet, utan läs på paketet hur mycket som behövs.

9. ANPASSA KASTRULLERNAS STORLEK TILL PLATTAN & ANVÄND LOCK VID KOKNING

Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar som passar till plattans storlek (repiga och buckliga bottnar drar mer energi). Använder du lock när du kokar vatten sparar du dessutom 30 % energi.

10. STÄLL IN RÄTT TEMPERATUR PÅ KYL OCH FRYS

För varje grad extra kyla du har ökar du energianvändningen med upp till 10 %. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader (går lätt att kolla genom att lägga in en termometer i mitten av kylen eller frysen.)

Se alla filmer med energiarbetaren Harry och ta del av fler energispartips på Allmännyttans kampanjsajt.

Tillsammans kan vi göra skillnad och spara energi!

Dela till sociala medier: